Proteiinit ja Palautusjuomat

Proteiinit eli valkuaisaineet ovat suoja- ja energiaravintoaineita. Ne toimivat lihasten ja luuston, kudosten ja elinten rakennusaineena, ja ne ovat välttämättömiä monien ravintoaineiden imeytymisessä ja niiden kuljettamisessa kehossa. Proteiinit kuuluvat niin sanottuihin perusravintoaineisiin rasvojen ja hiilihydraattien lisäksi. Kuten muutkin perusravintoaineet, myös liiallinen proteiini varastoituu kehossa rasvaksi.

Miksi proteiinin riittävä saanti on tärkeää?

Riittävä proteiininsaanti on tärkeä osa terveellistä ruokavaliota. Aktiivisesti liikkuvan ihmisen proteiinintarve kasvaa, eikä tavallinen ruoka välttämättä riitä urheilusta palautumiseen – erityisesti, jos tavoitteena on kasvattaa kehon lihasmassaa. Myös laihduttajan on tärkeää huolehtia riittävästä proteiinin saannista, jotta voidaan minimoida lihaksen palaminen laihdutuksen aikana. Proteiinipitoinen ruokavalio ylläpitää kylläisyyden tunnetta pitemmän aikaa kuin ruokavalio, joka koostuu pääasiassa hiilihydraateista.

Proteiini edistää lihasmassan kasvua ja lihasmassan säilymistä. Proteiini edistää luuston pysymistä normaalina.

Mistä proteiinit muodostuvat?

Proteiinit muodostuvat aminohapoista. Niitä on yhteensä 20 erilaista ja ne jaetaan välttämättömiin ja ei-välttämättömiin. Ihmisen tulee saada ravinnosta välttämättömiä aminohappoja, joita elimistö ei itse valmista. Hyvänlaatuinen proteiini sisältää kaikkia välttämättömiä aminohappoja. Eläinkunnan proteiinit (kana, liha, kananmunat, kala, maitotuotteet) ovat hyvänlaatuisia sisältäen kaikkia välttämättömiä aminohappoja, mutta vain harvat kasvikunnan proteiinit sisältävät yksinään niitä kaikkia. Vegaanit saavat välttämättömiä aminohappoja käyttämällä monipuolisesti viljatuotteita ja palkokasveja. Esimerkiksi kun syödään papuja ja linssejä yhdessä täysjyväviljan kanssa, täydentävät ruoka-aineet toistensa aminohappokoostumusta. Runsaasti proteiinia sisältäviä ruoka-aineita vegaaneille ovat eri palkokasvit, linssit, soijapavuista tehdyt tuotteet (esim. tofu, soijajugurtit ja -rahkat ym.), siemenet, pähkinät ja täysjyväviljatuotteet.

Erilaiset proteiinijauheet

Proteiinijauheen käyttö on helppo, hyvänmakuinen ja terveellinen tapa lisätä proteiinia ruokavalioon. Suosituin proteiinijauhe on heraproteiini. Se valmistetaan maidosta juuston valmistuksen yhteydessä, eli se on eläinperäistä proteiinia. Herapohjaisten tuotteiden proteiinipitoisuus on valmistustavasta riippuen n. 75 – 90 %. Nopean imeytymiskykynsä ansiosta heraproteiinia on hyvä nauttia urheilun jälkeiseen palautumiseen heti treenin jälkeen. Maidosta saatava kaseiini on loistava, lähes laktoositon proteiinilähde, joka imeytyy hitaasti. Sitä suositellaankin ns. yö-proteiiniksi sekä dieetille ateriankorvikkeeksi. Maidon proteiinista 80 % on kaseiinia ja 20 % on heraa. Lihaproteiini on nimensä mukaisesti proteiinia, jonka lähteenä on liha. Se on hyvä vaihtoehto lihansyöjille maitopohjaisten heraproteiinien tai esimerkiksi soijaproteiinin sijasta. Lihan aminohappokoostumus on kattava ja lihaproteiinit on esipilkottu, joten ne ovat helposti elimistön hyödynnettävissä. Kananmunaproteiini on hyvä vaihtoehto, kun maitotuotteet eivät sovi, muttei noudata vegaaniruokavaliota. Kananmunan proteiinissa on täydellinen aminohappokoostumus ja se sisältää monipuolisesti välttämättömiä aminohappoja, haaraketjuisia aminohappoja (BCAA) ja glutamiinia.

Vaikka valtaosa proteiinijauheista onkin eläinperäisiä, löydät Aminopörssin valikoimista runsaasti kasviperäisiä vaihtoehtoja kuten soija-, riisi- ja hamppuproteiinit, jotka sopivat loistavasti vegaaneille. Esimerkiksi soijan proteiineissa on kasvikunnan paras aminohappokoostumus ja se sisältää kaikkia ihmiselle välttämättömiä aminohappoja. Soijaproteiini on verrattavissa laadultaan eläinkunnan proteiininlähteisiin. Se sisältää luontaisesti hyvin vähän rasvaa, eikä sisällä lainkaan tyydyttynyttä rasvaa. Soijaproteiini sopii erinomaisesti vegaaneille, laktoosi-intoleranssista kärsiville ja henkilöille, jotka eivät voi käyttää tavallista proteiinijauhetta.

Vaihtoehtoja on monia

Proteiinituotteita voi nauttia monella eri tavalla, eikä tavanomaisesti veteen sekoitettava proteiinijauhe ole enää suinkaan ainoa vaihtoehto. Monet nauttivatkin proteiinijauheen proteiinismoothiena sekoittamalla proteiinijauheen oman suosikkismoothien sekaan. Valitsemalla eri makuisia proteiinijauheita sekä eri hedelmiä, pähkinöitä, vihanneksia ym. vaihtelemalla saa loputtoman määrän herkullisia vaihtoehtoja. Saatavilla on myös mm. valmiita proteiinijuomia, joita ei tarvitse edes sekoittaa veteen. Proteiinijäätelö puolestaan on herkuttelijan unelma! Kun vaihtaa tavallisen jäätelön, proteiinijäätelöön voi herkutella hyvällä omalla tunnolla ja kaiken lisäksi täydentää helposti omaa proteiininsaantiaan. Ihana aamupalavaihtoehto on myös ruokaisat, herkulliset proteiiniletut.

Proteiinilisien käyttö on hyvä vaihtoehto kaikille liikkujille; urheilijoille ja kuntoilijoille. Ravintolisillä eivät korvaa monipuolista ja terveellistä ravintoa

Valitun kaltaisia tuotteita ei löytynyt.